21 Days To Christmas – 21 Songs For Christmas

21 Days To Christmas – 21 Songs For Christmas


Perry Como – ‘It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas’…


Καλωσήρθες στο παραδοσιακό αφιέρωμα σε 25 Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και τις ιστορίες τους!

Βάζοντας σοβαρή υποψηφιότητα για το… μακρύτερο όνομα καλλιτέχνη που αναφερόταν ποτέ σε εξώφυλλο ενός single, το ‘It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas‘ αναφέρει ως ερμηνευτές τους: Perry Como and the Fontane Sisters with Mitchell Ayres and his Orchestra! Α… και ο τίτλος του δεν ήταν ακριβώς αυτός!

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Tο ‘It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas‘ γράφτηκε το 1951, από τον Meredith Willson. Ο θρύλος θέλει να γράφτηκε μια βραδιά που ο Willson διενυκτέρευσε στο Grand Hotel του Yarmouth, εξ ου και η αναφορά στους στίχους: “There’s a tree in the Grand Hotel, one in the park as well…”

Tο πάρκο αυτό είναι το Frost Park, ακριβώς απέναντι από το Grand Hotel και υπάρχει ακόμα και σήμερα, με το τεράστιο δέντρο του τραγουδιού στη μέση του.

To τραγούδι βρήκε τον δρόμο του στην πανίσχυρη δισκογραφική εταιρεία, τότε, RCA Victor, μεγαλύτερος star της οποίας, τις δεκαετίες του 40 και του 50, ήταν ο Ιταλοαμερικανός crooner Perry Como, γνωστός για την βελούδινη φωνή του, το πάντα άψογο ντύσιμο του, και την πρωτοπόρα για την εποχή της μουσική τηλεοπτική εκπομπή του, στην οποία έπαιζε ζωντανή ορχήστρα. Ολόκληρη ορχήστρα, όχι “γκρουπάκι“, έτσι; Για να συνεννοούμαστε…

Διευθυντής της ορχήστρας αυτής, και μόνιμος συνεργάτης του Perry Como και της RCA Victor, ήταν ο Mitchell Ayres, ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας με τεράστιο ταλέντο και αντίστοιχη επιτυχία! Τόσο μεγάλη επιτυχία, που όταν δεν έπαιζε με την ορχήστρα του ως “back up” του Perry Como, έκανε εμφανίσεις και περιοδείες ως ανεξάρτητη ορχήστρα με διάφορους guest τραγουδιστές

Οι Fontane Sisters ήταν ένα από τα “ημι-μόνιμα” φωνητικά σύνολα που εμφανίζονταν ως τραγουδιστές στις εμφανίσεις του Mitchell Ayers και της ορχήστρας του… μέχρι που και αυτές χάρη στις άψογες αρμονίες τους και τα γλυκά και “πυκνά” σαν marshmallows φωνητικά τους έκαναν ανεξάρτητη επιτυχία ως stars με το δικό τους όνομα, και την δική τους ραδιοφωνική εκπομπή!

Σε μια τέτοια συνάντηση κορυφής έμελε να ανατεθεί να τραγουδήσουν την πρώτη εκτέλεση του ‘It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas‘. Και, φυσικά, μιας και ήταν όλοι τους, τότε, “πρώτα ονόματα“, ο καθένας στον τομέα του, απαίτησαν όλοι να αναφέρονται ως συνερμηνευτές στην ετικέτα του τραγουδιού!

Και έτσι έγινε, και ζήσανε αυτοί καλά, και ο Perry Como καλύτερα, μιας και ήταν ο μόνος που συνέχισε να κάνει την μία επιτυχία μετά την άλλη μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 70, όταν πια ο Mitchell Ayers, η ορχήστρα του, και οι Fontane Sisters είχαν ξεχαστεί… Και έτσι, αθόρυβα, κάποια στιγμή “εξοστρακίστηκαν” και από το εξώφυλλο του τραγουδιού και άφησαν να φιγουράρει μόνος του ο Perry Como μέχρι τις ημέρες μας!

Να σου επισημάνω εδώ, ότι ο Perry Como έχει πουλήσει δεκάδες εκατομμύρια δίσκους, κατά κάποιους υπολογισμούς ίσως και πάνω από 50.000.000 αντίτυπα! Όμως, από μια ιδιοτροπία του, και παρόλο που έκανε τον απίστευτο αριθμό των 152 top-100 hits, αρνιόταν πάντα να επικυρώσει την επίσημη καταμέτρηση των αντιτύπων που πουλούσε και αρνήθηκε να παραλάβει όσους χρυσούς και πλατινένιους δίσκους προσπάθησε να του απονείμει η εταιρεία του!

Έτσι, ο Perry Como είναι μέχρι σήμερα ο πιο επιτυχημένος star όλων των εποχών, για τον οποίων δεν έχουμε ιδέα του πόσα αντίτυπα έχει πουλήσει, και ο οποίος δεν έχει ούτε έναν χρυσό δίσκο, παρόλο που έχει πουλήσει σίγουρα δεκάδες εκατομμύρια αντίτυπα και έχει πάνω από 150 επιτυχίες στο pop chart των ΗΠΑ!

Αν έχεις την περιέργεια, το ‘It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas‘ (που κυκλοφόρησε με τον τίτλο: ‘It’s Beginning To Look Like Christmas‘, προφανώς γιατί με τόσα ονόματα ερμηνευτών δεν υπήρχε χώρος στην ετικέτα για να μπει ολόκληρος ο τίτλος…) έφτασε μέχρι το #19. Πράγμα που δεν το καθιστά super-hit μεν, αλλά το τραγούδι αγαπήθηκε τόσο πολύ, που διασκευάστηκε αργότερα από κυριολεκτικά εκατοντάδες καλλιτέχνες!

Πολύ αγαπημένη είναι και η πιο πρόσφατη εκτέλεση του τραγουδιού από τον Michael Bublé (που είναι ωραιότατη κι αυτή…) ή αν είσαι λίγο πιο μεγάλος, μπορεί και να θυμάσαι την εκτέλεση του από τον Alvin και τους υπόλοιπους Chipmunks (που δεν ήταν παρά… κινούμενα σχέδια με μεγάλη δισκογραφική καριέρα την δεκαετία του 60!), αλλά εγώ εξακολουθώ να αγαπώ την εκτέλεση από τον Perry Como μαζί με τις Fontane Sisters και τον Mitchell Ayres και την Ορχήστρα του! Βελούδο και marshmallows… ποιος μπορεί να τους αντισταθεί;

Καλημέρα στους φίλους του Breakfast Club! 🙂

Το αφιέρωμα στα 20 τραγούδια χωρίς λόγια θα συνεχιστεί μετά τις γιορτές… Είναι μακροχρόνια παράδοση κάθε 1η Δεκεμβρίου να ξεκινάω ένα μουσικό advent calendar με 25 χριστουγεννιάτικα τραγούδια, για τις 25 μέρες που μας απομένουν μέχρι τα Χριστούγεννα.

There is 1 comment for this article
  1. Νandia Tsakali at 1:21 pm

    ρε παιδι μου…το σκεφτομουν χθες που ακουγα τα χριστουγενιατικα τραγουδια του μπρεκφαστ κλαμπ…αλλη στμοσφαιρα, αλλη ποιοτητα, αλλη ζεστασια…το ιδιο ειναι δηλαδη να φορας το τσιτι και το κουρελι το πλαστικο, το ιδιο κασμιρι και δαντελα σαντιγυ…δες καρτα ευχετηρια τομων τοτε για να δεις τι σου γραφω…βελουδο και μαρσμελοουζ, να αυτο < 3 καλημερα Σωκρατη μου

Leave a Reply