Αναδρομή 2016 – Αγαπημένο Ξένο Τραγούδι

Αναδρομή 2016 – Αγαπημένο Ξένο Τραγούδι


Sia – ‘Cheap Thrills’…


Το 2016 ήταν μια χρονιά που πολύ λίγα πράγματα με ενθουσίασαν μουσικά, τόσο στο χώρο της διεθνούς όσο στον χώρο της εγχώριας δισκογραφικής παραγωγής.

Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα πολύ να καταλήξω στο “αγαπημένο” μου ξένο τραγούδι για το 2016, αλλά τελικά αποφάσισα να επιλέξω το ‘Cheap Thrills‘ της Sia.

Κι αυτό, γιατί είναι ένα τραγούδι που μου έφτιαξε το κέφι με το πρώτο άκουσμα, και η ιδιότητα του αυτή παρέμεινε και μετά το χιλιοστό άκουσμα!

Το ‘Cheap Thrills’ είναι η pop στα καλύτερα της: εθιστική, μινιμαλιστική, γλυκειά, κεφάτη, υποστηριγμένη από μια εκπληκτική παραγωγή που όμως την αντιλαμβάνεται μόνο το εξειδικευμένο αυτί, και αυτό είναι προτέρημα γιατί δεν σου “μπουκώνει” τις αισθήσεις! Πρόσθεσε σε όλο αυτό και την φωνάρα της Sia, η οποία πιστεύω ότι για πρώτη φορά βρίσκει στο ‘Cheap Thrills’ την ιδανική ισορροπία της, χωρίς να αναλώνεται σε ατέλειωτα, αυτάρεσκα, ουρανομήκη ουρλιαχτά (όπως για παράδειγμα στο ‘Chandelier’, που όσο εντυπωσιακό κι αν είναι, εμένα στο τέλος κατέληξε να με εκνευρίζει)…

Για την ιστορία, να σου υπενθυμίσω ότι η Sia έγραψε το ‘Cheap Thrills‘ για την Rihanna, η οποία το απέρριψε κατηγορηματικά, και κακό του κεφαλιού της! Η Sia το έβαλε τελικά στο έβδομο προσωπικό της album και κατάφερε να πάει στο #1 των charts σε 24 χώρες, και στο top-5 σε άλλες 21! Στη Βρετανία έφτασε μέχρι το #2, όπου και παρέμεινε για 4 εβδομάδες και έγινε διπλά πλατινένιο. Συνολικά, το single ξεπέρασε τα 5.000.000 αντίτυπα σε πωλήσεις και έγινε πολυπλατινένιο σε 12 χώρες και κέρδισε υποψηφιότητα για το Βραβείο Grammy Best Pop Duo/Group Performance.

Να σου πω επίσης, ότι ανεβαίνοντας στο #1 του pop singles chart των ΗΠΑ με το ‘Cheap Thrills’, η Sia κατάφερε τα εξής:

  • Πέτυχε το πρώτο της #1 single σαν ερμηνεύτρια, γιατί ως συνθέτρια έχει ένα ακόμα #1 hit, το ‘Diamonds‘ της Rihanna
  • Μιας και χρειάστηκε 23 εβδομάδες για να ανέβει από το #100 στο #1 του chart των ΗΠΑ, ισοφάρισε το ρεκόρ της Patti Austin (‘Baby Come To Me’, ντουέτο με τον James Ingram, 1983) για το τραγούδι που κυκλοφόρησε από γυναίκα ερμηνεύτρια και χρειάστηκε τις περισσότερες εβδομάδες μέσα στο top-100 των ΗΠΑ για να φτάσει ως το #1
  • Τέλος, ισοφάρισε το μάλλον όχι αξιοζήλευτο ρεκόρ της Madonna (‘Music’) και της Cher (‘Believe’) κι έτσι είναι πλέον μια από τις 3 μόνο γυναίκες στην ιστορία της δισκογραφίας που κατάφεραν να πετύχουν ένα #1 single ενώ ήταν πάνω από 40 ετών!

Καλημέρα στους φίλους του Breakfast Club! 🙂


There are 4 comments for this article

Leave a Reply