Biggest Album Flops Of The Century #2(a)…

Biggest Album Flops Of The Century #2(a)…

Το Breakfast Club συνεχίζει το αφιέρωμα σε 10+1 albums που όλοι περίμεναν με κομμένη την ανάσα… και απέτυχαν παταγωδώς!


#2(a). Lady Gaga – ‘Artpop’…


[OK, στην πορεία θυμήθηκα κι ένα album ακόμη, οπότε τα 11 albums έγιναν 12… 😊]

Μετά τις ουρανομήκεις πλατίνες που έκανε η Lady Gaga με το πρώτο της album, ‘The Fame / The Fame Monster’, που πλησίασε τα 20.000.000 αντίτυπα, όλοι μιλούσαν για τη νέα αυτοκράτειρα της pop!

Και πράγματι, η αυτοκράτειρα διατήρησε το στέμμα της για λίγο ακόμα, με το δεύτερο album της, ‘Born This Way’, που πούλησε μεν σημαντικά λιγότερο από το πρώτο, αλλά και πάλι έφτασε τα 10.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως, πορεία που δεν την λες και “αποτυχημένη”!

Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα ακολουθούσε με την κυκλοφορία του τρίτου album της, ‘Artpop’, όμως…

“…ένα ποιητικό μουσικό ταξίδι, μια αντίστροφη θεώρηση του Γουορχολιανού φαινομένου στην pop κουλτούρα …”

-Lady Gaga

“…τα τραγούδια ακούγονται σαν μισοτελειωμένη πανούκλα…”

-Digital Spy

“…τα τραγούδια είναι αξιοπρεπή, αλλά χιλιοακουσμένα… σε γενικές γραμμές το album αποτυχαίνει να σου αφήσει θετική εντυπωση…”

-Entertainment Weekly

“…ένα album “πλαδαρής” disco μουσικής… ένα album πολύ σεξουαλικό, αλλά καθόλου σέξυ!”

-Rolling Stone

“Artpop? ΟΚ, η pop που περιέχει είναι ψιλο-αξιοπρεπής, αλλά η art δεν είναι ιδιαίτερα εμφανής…”

-The Guardian

H ίδια η Lady Gaga χαρακτήρισε το ‘Artpop‘ ούτε λίγο ούτε πολύ ως «μουσικό αριστούργημα που συνδυάζει την Τέχνη (με κεφαλαίο Τ) και την pop μουσική».

Το αυτάκι των μουσικοκριτικών αλλά και των fans της, όμως, δεν έδειξε να ιδρώνει από τις φανφάρες! Όπως και δεν εντυπωσιάστηκαν από διάφορα ακόμη μεγαλόστομα τερτίπτα, σαν την επιλογή του Jeff Koons για να σχεδιάσει το εξώφυλλο, την δημιουργία ειδικού app με θέμα το ‘Artpop’ όπου οι fans της Gaga θα μπορούσαν να βρουν άρθρα για την τέχνη, την μόδα, την pop κουλτούρα και φυσικά να κατεβάσουν και το album, ένα ειδικό ντοκιμαντέρ και ένα μεγαλόπνοο multimedia project, που λεγόταν ArtRave.

Όπως φαντάζεσαι, η πορεία του ‘Artpop’ στα charts ήταν ανησυχητική! Tο πρώτο single, ‘Applause‘, παρ’ όλους τους… οκτώ συνθέτες και τους τέσσερις παραγωγούς που επιστρατεύθηκαν για την δημιουργία του, έφτασε με τα βίας μέχρι το #4 του pop singles chart των ΗΠΑ. (Θα μου πείς: “Πόσα τραγούδια της Madonna μπορεί να κοπιάρει επιτυχώς κι αυτή η δόλια η Gaga, πια;”)

Το album, πάλι, δυστυχώς δεν είχε καλύτερη πορεία… Την πρώτη εβδομάδα πούλησε 258.000 αντίτυπα και μπήκε κατεθυείαν στο #1, την αμέσως επόμενη όμως πούλησε μόλις 46.οοο αντίτυπα, έπεσε στο #8 και χάρισε στην Lady Gaga το καθόλου αξιοζήλευτο ρεκόρ του να έχει δύο albums που είχαν τόσο μεγάλη πτώση στις πωλήσεις τους μέσα στις μόλις 2 πρώτες εβδομάδες της κυκλοφορίας τους (γιατί το ίδιο είχε συμβεί και με το ‘Born This Way’)!

Η κατάσταση ήταν τόσο ανησυχητική που ανάγκασε την δισκογραφική εταιρεία της Gaga να ξοδέψει επειγόντως πάνω από 25.000.000 δολάρια για την διαφήμιση του album. Πεταμένα λεφτά, όπως αποδείχτηκε, γιατί το album συνέχισε την κατρακύλα του στα charts και γρήγορα μετονομάστηκε από τους κακεντρεχείς από ‘Artpop’ σε ‘Artflop’

Οι κακές γλώσσες θέλουν να έπεσαν πολλά κεφάλια στην δισκογραφική εταιρεία της Gaga εξ αιτίας της παταγώδους αποτυχίας του ‘Artpop’, γεγονός που ανάγκασε την ίδια την Gaga να κάνει επίσημες δηλώσεις για το θέμα και να πει ότι πρόκειται για “ανυπόστατες φήμες” και ότι “οι αποχωρήσεις δεν είχαν καμμία σχέση με την πορεία του Artpop”.

Επίσης δήλωσε πως «θα υπάρξει και ‘Artpop Vol. 2’, γιατί θεωρώ ότι έχω ακόμα πολύ αξιόλογο υλικό, πιο πειραματικό, το οποίο λατρεύω, και το λατρεύουν και όσοι φίλοι μου το έχουν ακούσει.»

 

Το ‘Artpop Vol. 2’ δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

 

Παγκόσμιες πωλήσεις ‘Born This Way’: 10.000.000 αντίτυπα

Παγκόσμιες πωλήσεις ‘Artpop’: 2.300.000 αντίτυπα


Κάνε Μόνος Σου Τη Σύγκριση!


‘Born This Way’ από το πολυπλατινένιο ‘Born This Way’


Applause‘ από το ‘Artpop