Biggest Album Flops Of The Century #3…

Biggest Album Flops Of The Century #3…

Το Breakfast Club συνεχίζει το αφιέρωμα σε 10+1 albums που όλοι περίμεναν με κομμένη την ανάσα… και απέτυχαν παταγωδώς!


#3. George Michael – ‘Listen Without Prejudice, Vol. 1’…


Όταν το 1987 ο George Michael κυκλοφόρησε το πρώτο solo album του, ‘Faith’, είχε ήδη πουλήσει πάνω από 25.000.000 albums με τους Wham! κι έτσι όλοι περίμεναν να ακούσουν την πρώτη του δουλειά ως solo καλλιτέχνη.

Ο George δεν τους απογοήτευσε! Το ‘Faith’ έγινε η μεγαλύτερη παγκόσμια επιτυχία για το 1987 και το 1988, πούλησε πάνω από 25.000.000 αντίτυπα (δηλαδή όσα όλα τα albums των Wham μαζί!) και έβγαλε 6 hit singles, από τα οποία τα 5 (‘Faith‘, ‘Father Figure‘, ‘One More Try‘ και ‘Monkey‘) έφτασαν ως το #1 των ΗΠΑ! 

Όπως ήταν αναμενόμενο, όλος ο πλανήτης περίμενε αγωνιωδώς την επόμενη κυκλοφορία του George Michael, και πάνω από όλους η δισκογραφική του εταιρεία, SONY MUSIC, που ακόμα μέτραγε εκατονταδόλαρα από τις πωλήσεις του ‘Faith‘.

Όμως…

“Η SONY MUSIC κατέστρεψε το album μου αρνούμενη να το προωθήσει, επειδή με θέλει σκλάβο της…”

-George Michael

“To album ήταν εμπορική αποτυχία απλά γιατί ο George Michael αρνήθηκε την παραμικρή συνεργασία για την προώθηση του…”

-SONY MUSIC

Το ολοκαίνουργιο album του George Michael, ‘Listen Without Prejudice, Vol. 1‘ κυκλοφόρησε το 1990 και, για να λέμε του στραβού το δίκιο, ήταν ένα εκπληκτικό pop album! Γεμάτο από υπέροχες μελωδίες και πολύ πιο ώριμους στίχους, ήταν μια προσπάθεια του George Michael να πείσει τα εκατομμύρια των οπαδών του πως ήταν “πραγματικός καλλιτέχνης (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό…)

Το πλάνο του George Michael ήταν να κυκλοφορήσει στα μέσα του 1991 την συνέχεια του album, ‘Listen Without Prejudice, Vol. 2‘, που επρόκειτο να είναι πιο χορευτικό σαν γενικό άκουσμα, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.

Το πρόβλημα με το ‘Listen Without Prejudice Vol. 1’ δεν ήταν ότι του έλειπαν τα καλά τραγούδια ή τα hits! Μέσα στο album υπήρχαν pop διαμάντια όπως τα ‘Freedom 90’, ‘Praying For Time’, ‘Cowboys And Angels’, ‘Mother’s Pride’, ‘Soul Free’, ‘Waiting For That Day’, ‘Heal The Pain’.

Όμως μόνο το πρώτο single από το album, ‘Praying For Time‘, έγινε #1 hit στις ΗΠΑ, όχι επειδή τα υπόλοιπα δεν άξιζαν μεγαλύτερη επιτυχία αλλά απλά επειδή ο George Michael ανακοίνωσε στα εμβρόντητα στελέχη της SONY MUSIC όταν τους παρέδωσε το album, πως θέλει ο κόσμος να τον αγαπά για την Τέχνη του (με “Τ” κεφαλαίο…) και όχι γιατί είναι sex symbol, και κατά συνέπεια δεν επρόκειτο να κάνει καμμία συνέντευξη, καμμία τηλεοπτική εμφάνιση και κανένα video clip προκειμένου να προωθήσει την νέα του δουλειά!

Στην SONY MUSIC έπαθαν τεράστιο πανικό, και προσπάθησαν να μεταπείσουν τον George, όμως αυτός ήταν ανένδοτος! Δεν επρόκειτο να δεχθεί την “περαιτέρω εμπορευματοποίηση της εικόνας του”! Η SONY σε μια απελπισμένη προσπάθεια επιστράτευσε τα super models Naomi Campbell, Linda Evangelista, Christy Turlington, Tatjana Patitz, και Cindy Crawford προκειμένου να εμφανιστούν αντί για τον George Michael στο video clip του single ‘Freedom 90‘. Όμως κι αυτό ακόμα το “κόλπο” δεν κατάφερε να ανεβάσει το single στο #1, παρόλο που το τραγούδι έγινε μεγάλη παγκόσμια επιτυχία. Το ‘Freedom 90’ έμελλε να είναι το τελευταίο top-10 hit του George Michael μέσα από το ‘Listen Without Prejudice’, το οποίο όντως μετά την προσπάθεια αυτή η SONY MUSIC άφησε στη μοίρα του

Η συνέχεια δυστυχώς ήταν ακόμη πιο δυσάρεστη για τον George Michael!

Παρόλο που το album πούλησε παγκοσμίως το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 7.500.000 αντιτύπων, ωστόσο θεωρήθηκε ως “εμπορική αποτυχία” συγκρινόμενο με τα 25.000.000 αντίτυπα που πούλησε το προηγούμενο του album, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι 7.500.000 αντίτυπα (που πούλησε το album παγκοσμίως) είχε πουλήσει το προηγούμενο album του George μόνο στις ΗΠΑ, όπου τώρα πούλησε με το ζόρι 2.000.000!

Η ιστορία εξελίχθηκε ραγδαία, αρχικά με δημόσιες αλληλοκατηγορίες μεταξύ του George Michael και της SONY MUSIC σχετικά με το ποιος είχε την ευθύνη για την εμπορική αποτυχία του ‘Listen Without Prejudice’, και πολύ σύντομα η συνέχεια εξελίχθηκε στα δικαστήρια, μιας κι ο George Michael επιχείρησε να απελευθερωθεί από το συμβόλαιο του με την SONY κατηγορώντας την εταιρεία του ότι τον στραγγάλιζε καλλιτεχνικά και περιόριζε υπέρμετρα τις καλλιτεχνικές του ελευθερίες και τα επαγγελματικά και ατομικά του δικαιώματα.

Ο George Michael έχασε την δίκη, μια δίκη που του κόστισε 4.000.000 δολάρια και το δικαίωμα να συνεχίσει την καριέρα του με άλλη δισκογραφική εταιρεία.

Επακολούθησε μια μακροχρόνια καλλιτεχνική σιωπή για τον George Michael, 2 albums στην DreamWorks, στην οποία τελικά η SONY MUSIC πούλησε το συμβόλαιο του, και τελικά μια επιστροφή του George Michael στην SONY MUSIC, 14 χρόνια μετά την δικαστική τους διαμάχη και την κυκλοφορία του album που τους οδήγησε στα δικαστήρια.

Όμως, το 2003 δεν ήταν πια 1990, και η καριέρα του George Michael είχε πια πληγεί ανεπανόρθωτα…

Παγκόσμιες πωλήσεις ‘Faith’: 25.000.000 αντίτυπα

Παγκόσμιες πωλήσεις ‘Listen Without Prejudice, Vol. 1’: 7.500.000 αντίτυπα


Κάνε Μόνος Σου Τη Σύγκριση!


‘Faith’ από το πολυπλατινένιο ‘Faith’


Freedom 90‘ από το ‘Listen Without Prejudice, Vol. 1