Ένα Τραγούδι Για Την Ημέρα Της Γυναίκας…

Ένα Τραγούδι Για Την Ημέρα Της Γυναίκας…


John Lennon  – ‘Woman’…


 

Ο John Lennon έγραψε το ‘Woman‘ για το album που κυκλοφόρησε μαζί με την Yoko Ono στις 17 Νοεμβρίου του 1980 και είχε τον τίτλο ‘Double Fantasy‘. Στο album αυτό, τα μισά τραγούδια ήταν συνθέσεις του Lennon και τα άλλα μισά ήταν συνθέσεις της Ono.

To ‘Double Fantasy‘ κυκλοφόρησε με πολλές φανφάρες του στυλ “ένα album που δεν είναι ούτε rock, ούτε disco, ούτε pop” (μην ξεχνάς ότι κυκλοφόρησε στο τέλος της δεκαετίας του 70, την εποχή που η disco ζούσε τις τελευταίες της μεγάλες στιγμές, και ο πόλεμος μεταξύ των μουσικών “στρατοπέδων” της rock και της disco μαινόταν) αλλά… κατακρεουργήθηκε από τους κριτικούς! 

Το album ξεκίνησε την πορεία του στα charts απογοητευτικά, μην καταφέρνοντας καν να μπει στο top-10 του albums chart των ΗΠΑ, και πιθανότατα δεν θα είχαμε ακούσει ποτέ το ‘Woman’, αν 3 μόλις εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του, δεν συνέβαινε το αναπάντεχο: Ο John Lennon έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός παρανοϊκού δολοφόνου!

Όλοι οι μουσικόφιλοι του πλανήτη, με δάκρυα στα μάτια έτρεξαν να αγοράσουν το κύκνειο άσμα του αδικοχαμένου John Lennon, εξακοντίζοντας το με καθυστέρηση στο #1 των charts όλου του κόσμου, και πανικόβλητος ο μουσικός τύπος, προεξάρχοντος του Village Voice και του Rolling Stone έσπευσε να αντικαταστήσει τις αρχικές αρνητικές κριτικές του για το ‘Double Fantasy‘ με νέες, διθυραμβικές!

Το ‘Woman’ ήταν το δεύτερο single που κυκλοφόρησε μέσα από το ‘Double Fantasy’.

Είναι γραμμένο από τον John Lennon, φυσικά, και είναι γραμμένο για την Yoko Ono. O Lennon δήλωσε πως στόχος του όταν έγραφε το ‘Woman‘ ήταν να γράψει μια συνέχεια για το τραγούδι ‘Girl’ που είχε γράψει όταν ήταν ακόμη με τους Beatles, αλλά και μια ωδή σε όλες τις γυναίκες του κόσμου.

Στην εισαγωγή του τραγουδιού ακούγεται ο Lennon να ψιθυρίζει μια παλιά κινέζικη παροιμία που χρησιμοποιούσε συχνά ο Μάο Τσε Τουνγκ:

“Για το άλλο μισό του ουρανού” 

Το ‘Woman’ ήταν μεταθανάτιο παγκόσμιο hit για τον John Lennon, και έφτασε ως το #2 του pop singles chart των ΗΠΑ και ως το #1 του pop singles chart της Βρετανίας.

Έγινε έτσι το μόλις 8ο single στην ιστορία της δισκογραφίας που ανέβηκε στο #1 του Βρετανικού singles chart ενώ ο ερμηνευτής του είχε ήδη πεθάνει.

Καλημέρα στους φίλους του Breakfast Club! 🙂