Ο Αχιλλέας απ’ το East Finchley…

Ο Αχιλλέας απ’ το East Finchley…


RIP George Michael…


Από αρχαιοτάτων χρόνων, ο Ανθρωπος έχει συγκεκριμένο τρόπο να κατασκευάζει τους ήρωες του… Όλοι οι ήρωες έχουν υπερδυνάμεις, καταφέρνουν τα ανθρώπινα με μεγαλύτερη ευκολία και σε υπέρμετρο βαθμό από ό,τι οι “φυσιολογικοί” άνθρωποι, και πάντα, μα πάντα, έχουν μια κρυφή αδυναμία. Μια αδυναμία που αποτελεί το τρωτό τους σημείο, και δίνει σε εμάς τους “φυσιολογικούς” ανθρώπους την δυνατότητα να ανεβάσουμε τον ήρωα στο βάθρο, να τον επαινέσουμε σε βαθμό ελεγείας, να τον λατρέψουμε σε βαθμό θεότητας, και στο τέλος να τον γκρεμοτσακίσουμε με μεγάλη άνεση… για να νιώσουμε ανακούφιση που τελικά δεν ήταν και πολύ πιο σπουδαίος από εμάς!

Πάρε παράδειγμα τον Αχιλλέα και την φτέρνα του, ας πούμε!

Ο Αχιλλέας ήταν μυθικός γιος του Πηλέα, του Βασιλιά των Μυρμιδόνων, και της Θέτιδας, μιας από τις νύμφες Νηριίδες, που είχε την πρόνοια να βουτήξει το βρέφος στα μαγικά νερά της Στυγός και να τον καταστήσει έτσι άτρωτο από οποιαδήποτε προσβολή… εκτός από ένα σημείο! Η Θέτις κρατούσε τον μικρό Αχιλλέα από τη φτέρνα του όταν τον βούτηξε στην λίμνη, κι έτσι η φτέρνα που δεν βράχηκε από το μαγικό νερό παρέμεινε το μικρό τρωτό σημείο του Αχιλλέα… που στο τέλος οδήγησε στον θάνατο του.

Ο Γιώργος Κυριάκου Παναγιώτου, πιο γνωστός στο παγκόσμιο μουσικόφιλο κοινό ως George Michael, γεννήθηκε το 1963 στο East Finchley του Λονδίνου. Ο πατέρας του ήταν Ελληνοκύπριος που μετανάστευσε στην Αγγλία την δεκαετία του 50 και δούλευε ως εστιάτορας, και η μητέρα του ήταν Βρετανίδα, κατά το ήμισυ εβραϊκής καταγωγής, που εργαζόταν ως χορεύτρια.

Σε ηλικία μόλις 20 ετών ο George Michael έκανε την πρώτη #1 του επιτυχία, με το ‘Fantastic‘, το πρώτο album που κυκλοφόρησε με το group του, τους Wham! που δημιούργησε με τον παιδικό φίλο του Andrew Ridgley. Ο ρόλος του Ridgeley στους Wham! ήταν να καλύπτει την ανασφάλεια του νεαρού George, που έγραφε τα τραγούδια, έπαιζε κάμποσα όργανα στο studio και τραγουδούσε, ενώ ο George απλά ανοιγόκλεινε το στόμα του και προσποιείτο ότι έπαιζε κιθάρα στα video clips και τις συναυλίες τους..

Το 1983 ήταν η χρονιά που ο George Michael και οι Wham! κυρίευσαν τα ριαδιοκύματα όλου του κόσμου, έγιναν παγκόσμιο instant supergroup και χαρακτήρισαν με την μουσικη τους όσο ελάχιστοι την δεκαετία του 80: ‘Wham Rap‘, ‘Club Tropicana‘, ‘Wake Me Up Before You Go-Go‘, ‘Freedom‘, ‘Everything She Wants‘, και φυσικά το ‘Last Christmas‘, μέσα σε ενάμισι μόλις χρόνο οι Wham! είχαν κατακτήσει το #1 σε 25 χώρες και είχαν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 25.000.000 αντίτυπα με τα μόλις 2 album που κυκλοφόρησαν!

Ο George Michael ήταν ασυγκράτητος! Λίγο μετά την κυκλοφορία (και τις πολλαπλές πλατίνες) του δεύτερου album των Wham! κυκλοφορεί το πρώτο solo single του, ‘Careless Whisper‘, και σαρώνει για μια ακόμα φορά τα charts του πλανήτη με ένα ακόμα #1 hit! Ακολούθησε το δεύτερο #1 solo single του, ‘A Different Corner‘, και μετά την κυκλοφορία ενός αποχαιρετιστήριου single, ‘The Edge Of Heaven‘, οι Wham! διέλυσαν οριστικά.

Ο George Michael όμως, μετά την διάλυση των Wham! μας χάρισε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να φανταστούμε! Παρόλο που μουσικά δεν ήταν πολύ παραγωγικός (στην ουσία σαν solo καλλιτέχνης κυκλοφόρησε 4 studio albums μέσα σε 20 χρόνια), ειδικά με τα 2 πρώτα solo albums του, ‘Faith‘ (1987) και ‘Listen Without Prejudice, Vol. I‘ (1990), αλλά και το αρκετά καθυστερημένο ‘Older‘ (1996) έκανε επιτυχία πάνω στην επιτυχία, #1 πάνω στο #1, και πλατίνα πάνω στην πλατίνα!

Όπως τα 80s χαρακτηρίστηκαν από τους ήχους των Wham! έτσι και τα 90s χαρακτηρίστηκαν από τους ήχους του George Michael!

I Want Your Sex‘, ‘Father Figure‘, ‘Faith‘, ‘One More Try‘, ‘Monkey‘, ‘Praying For Time‘, ‘Waiting For That Day‘, ‘Freedom 90‘, ‘Heal The Pain‘, ‘Cowboys And Angels‘ (ένα υπέροχο single που ήταν και το πρώτο single του George Michael από την αρχή της καριέρας του, το 1983, που δεν έγινε top-40 επιτυχία!), ‘Too Funky‘, ‘Jesus To A Child‘, ‘Fastlove‘, ‘Star People 97‘, όλα αυτά συνέτειναν στο να δικαιούται ο George Michael να υπερηφανεύεται για μια εντυπωσιακή καριερα που ξεπερνά σε παγκόσμιες πωλήσεις τα 100.000.000 albums!

 

Κάπου εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 90, το πράγμα άρχισε να στραβώνει

Στο τέλος της περιoδείας του για την προώθηση του ‘Faith‘ (που ξεπέρασε σε παγκόσμιες πωλήσεις τα 25.000.000 αντίτυπα και έλαβε την σπανιότατη διάκριση του διαμαντένιου album στις ΗΠΑ!) o Michael αποφάσισε ότι “τον κούρασε η δημοσιότητα” και ότι θέλει ο κόσμος να τον αγαπά “για την Τέχνη του και όχι για την εικόνα του“. Έτσι, αρνήθηκε να κάνει την παραμικρή προωθητική ενέργεια για το επόμενο album του, ‘Listen Without Prejudice, Vol. I‘, αρνούμενος μέχρι και να εμφανιστεί στα video clips των τραγουδιών που κυκλοφόρησαν ως singles!

Στην συνέχεια, ξεκίνησε δικαστική διαμάχη εναντίον της εταιρείας του, SONY Music, γιατί κατά την γνώμη του “δεν προώθησαν αποτελεσματικά το album του“, με αποτέλεσμα να πουλήσει… μόνο” 5.000.000 αντίτυπα, ποσότητα που είναι ικανή να οδηγήσει οποιονδήποτε καλλιτέχνη σε άνετη συνταξιοδότηση, αλλά συγκρινόμενη με τα 25.000.000 του προηγούμενου album του, θεωρήθηκε αποτυχία. Η SONY Music, από την πλευρά της, ισχυρίστηκε πως οι χαμηλές πωλήσεις ηταν αποτέλεσμα της πλήρους άρνησης του George Michael να συνεργαστεί σε οποιαδήποτε προωθητική ενέργεια για το album. H SONY κέρδισε την δίκη. Ο George Michael έσπασε το συμβόλαιο του μαζί τους, και έμεινε στη σιωπή για αρκετά χρόνια.

 

Μετά από σιωπή 5,5 χρόνων, ο George Michael κυκλοφόρησε το album ‘Older‘ το 1996, χάρη στο οποίο επέστρεψε, μεν, στα charts, αλλά δεν ήταν πια ο υπέρτατος superstar των παλαιότερων εποχών

Μέσα σε όλα, αποκαλύφθηκε και η Αχίλλειος πτέρνα του! Ο George Michael, το ίνδαλμα εκατομμυρίων γυναικών σε όλον τον πλανήτη, ήταν ομοφυλόφυλος, Ladies and Gentlemen! Και όχι μόνο αυτό, αλλά συνελήφθη σε δημόσια ουρητήρια από μυστικό αστυνομικό να προσπαθεί να του κάνει “άσεμνες προτάσεις”!

Ακολούθησε σκάνδαλο, παγκόσμια κατακραυγή, κουτσομπολιά, κουτσομπολιά, κουτσομπολιά, κατάθλιψη, απόσυρση από την δημοσιότητα, καταφυγή στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, και παγκόσμια ανακούφιση, που επιτέλους ο “Αχιλλέας” του μύθου μας, μας αποκάλυψε το τρωτό του σημείο και καταφέραμε να τον καταβαραθρώσουμε!

O George Michael προσπάθησε να διασκεδάσει την κατάσταση κυκλοφορώντας το δηκτικό ‘Outside‘, όπου σχολίαζε και σατίριζε ο ίδιος την περιπέτεια του, αλλά η αλήθεια είναι πως το γεγονός τον επηρέασε καταλυτικά και τον οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη απομόνωση και κατάθλιψη.

 

Ο George Michael παρέμεινε σπουδαίος μουσικός και εξαιρετικά ταλαντούχος τραγουδιστής! Χάρη στη σπάνια φωνή του και τις εξαιρετικές ερμηνευτικές του ικανότητες, κυκλοφόρησε από καιρό σε καιρό ορισμένα εξαιρετικά albums, όπως το περίφημο Songs From The Last Century‘ (1997), ένα πραγματικά υπέροχο album με διασκευές από κλασικά jazz και pop τραγούδια, με συνοδεία ορχήστρας και jazz μπάντας, που αποτέλεσε την μεγαλύτερη αποτυχία του! Έφτασε μόλις μέχρι το #157 του albums chart των ΗΠΑ, και επιπλέον ήταν το μόνο solo album του που δεν ανέβηκε στο #1 του albums chart της Βρετανίας!

Ο ήρωας μας κυκλοφόρησε το κύκνειο άσμα του, ‘Patience‘, το 2004, εν μέσω ενθουσιωδών κριτικων και χλιαρής αποδοχής από το κοινό, αν και κατάφερε και πάλι να επιστρέψει στα charts. Όμως ο George Michael στα μέσα των 00s ήταν πια “παλαίμαχος“, και ο μουσικός αλλά και ο tabloid τύπος ασχολιόταν περισσότερο με το ότι “πάχυνε“, “καπνίζει κάνναβη“, “συνελήφθη γιατί οδηγούσε μεθυσμένος“, “μπήκε πάλι σε ειδικό κέντρο αποτοξίνωσης“, “ξαναπάχυνε“, “συνελήφθη ξανά γιατί οδηγούσε υπό την επήρεια κάνναβης“…

 

Fast Forward στο σήμερα:

26 Δεκεμβρίου 2016 – o manager και μόνιμος συνεργάτης του την τελευταία δεκαετία, Michael Lippman, ανακοίνωσε πως ο George Michael πέθανε από “καρδιακή ανεπάρκεια” χθες, ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2016, και πως ο θάνατος του ήταν απρόσμενος αλλά δεν θεωρείται ύποπτος”.

Τα ΜΜΕ όλου του κόσμου ξεκίνησαν αναδρομές κι αφιερώματα, μας θύμισαν τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, και φυσικά δεν παρέλειψαν να μας θυμίσουν “το σκάνδαλο που προκάλεσε όταν αποκαλύφθηκε ότι είναι ομοφυλόφιλος”. Κι εγώ σκέφτομαι πόσο πιο τυχερός ήταν ο Αχιλλέας, που ο Όμηρος εξύμνησε τα κατορθώματα του, τραγούδησε τον θάνατο του, και ουδέποτε ασχολήθηκε, ούτε ο Όμηρος ούτε κανείς από τους αρχαίους Έλληνες που θαύμαζαν τον Αχιλλέα, με το ποιον αγαπούσε ο Αχιλλέας και γιατί.

 

Εγώ, πάλι, το μόνο που θέλω να πω για τον George Michael, είναι πως συμβάδισε με τα teen-age years μου, χάρισε το soundtrack των twenties και των thirties μου, και πως εξ’ αιτίας του αδηφάγου και αχόρταγου 2016, από σήμερα βρίσκεται κι αυτός ανάμεσα στους star people του ουρανού

There are 3 comments for this article

Leave a Reply