Οκτώ Αποσπάσματα Από Το Jesus Christ Superstar, #3…

Οκτώ Αποσπάσματα Από Το Jesus Christ Superstar, #3…

Mary Magdalene – ‘I Don’t Know How To Love Him’

1970.

Οι Andrew Lloyd Webber και Tim Rice συνθέτουν και καταφέρνουν να κυκλοφορήσουν την πρώτη rock opera (και μοναδική, κατά τη γνώμη μου, μιας και οι επόμενες είτε δεν ήταν αρκετά rock, είτε δεν ήταν αρκετά “όπερες”…), Jesus Christ Superstar.

Άλλο ένα αγαπημένο τραγούδι από το Jesus Christ Superstar είναι η μπαλάντα της Μαρίας Μαγδαληνής ‘I Don’t Know How To Love Him’.

Τραγουδισμένη εξαιρετικά από την ταλαντούχα τραγουδίστρια και ηθοποιό Yvonne Elliman, “with passion, instead of histrionics”, όπως πολύ εύστοχα σχολιάζει ένας επισκέπτης του YouTube, το ‘I Don’t Know How To Love Him’ ήταν το πιο πετυχημένο τραγούδι, ως single, μέσα από το ‘Jesus Christ Superstar’.

Η ιστορία του ‘I Don’t Know How To Love Him’ είναι λίγο παράξενη:

Καταρχήν, το τραγούδι δεν γράφτηκε ειδικά για το ‘Jesus Christ Superstar‘, αλλά είχε γραφτεί και είχε κυκλοφορήσει το 1967 -χωρίς καμμία επιτυχία- με διαφορετικό στίχο και με τίτλο ‘Kansas Morning‘.

Όταν έβαζαν τις τελικές πινελιές στο Jesus Christ Superstar, οι Webber και Rice ένιωσαν πως έλειπε από το album μια γυναικεία μπαλάντα, και ανέσυραν από το συρτάρι τους το ‘Kansas Morning’, άλλαξαν το στίχο, και το μετέτρεψαν σε ‘I Don’t Know How To Love Him‘.

Στο τραγούδι ‘I Don’t Know How To Love Him‘ η Μαρία Μαγδαληνή αναρωτιέται τι είναι αυτό το συναίσθημα που νιώθει για τον Ιησού- ένα συναίσθημα βαθιάς αγάπης και αναστάτωσης, που δεν μοιάζει με τον έρωτα ή το πάθος που ένιωες πολλές φορές στη ζωή της για πολλούς άλλους άνδρες.

Η τραγουδίστρια Yvonne Elliman, μόλις διάβασε τους στίχους του τραγουδιού ήταν πάρα πολύ διστακτική να το τραγουδήσει!

Βρήκε το τραγούδι πολύ προκλητικό και βλάσφημο, και επιπλέον πίστευε πως όταν της πρότειναν να ερμηνεύσει την “Μαρία” στο JCS, εννοούσαν την “Μαρία την μητέρα του Ιησού” και όχι την “Μαρία την Μαγδαληνή”.

Όταν κυκλοφόρησε το album ‘Jesus Christ Superstar’, κυκλοφόρησε ως single στις ΗΠΑ το γνωστό τραγούδι ‘Superstar’ του φινάλε της όπερας, με τραγουδιστή τον Murray Head.

Λόγω του “τολμηρού στίχου” του, αποφασίστηκε να μην κυκλοφορήσει τελικά σαν single το “I Don’t Know How To Love Him”.

Όμως, μερικούς μήνες αργότερα, η Helen Reddy διασκεύασε και κυκλοφόρησε σαν single στις ΗΠΑ το ‘I Don’t Know How To Love Him’, το οποίο άρχισε να ανεβαίνει ταχύτατα στα charts!

Η διασκευή του τραγουδιού με την Helen Reddy μάλιστα, έφτασε ως το #13 των pop singles charts των ΗΠΑ.

Μόλις οι συντελεστές του JCS συνειδητοποίησαν τι συνέβαινε με το τραγούδι, κυκλοφόρησαν βεβιασμένα την πρωτότυπη εκδοχή του, από την Yvonne Elliman, η οποία γνώρισε ΚΑΙ αυτή ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ επιτυχία στα pop singles charts των ΗΠΑ, φτάνοντας μέχρι το #28!

Έτσι, το ‘I Don’t Know How To Love Him‘ έγινε ένα από τα σπάνια τραγούδια, που γνώρισε ταυτόχρονα top-40 επιτυχία στις ΗΠΑ με δύο επάλληλες κυκλοφορίες από δύο διαφορετικούς ερμηνευτές!

Για την ιστορία, να σου πω εδώ, καλέ μου φίλε, πως οι Webber και Rice κατάφεραν να μην βγει ποτέ στην επιφάνεια το ‘Kansas Morning’ γιατί πριν κυκλοφορήσει το ‘Jesus Christ Superstar’ κατάφεραν να αγοράσουν τα δικαιώματα του τραγουδιού τους από την εταιρεία που το κυκλοφόρησε, έναντι μόλις… 50 λιρών!

Επίσης να σου πω, πως ο Andrew Lloyd Webber κατηγορήθηκε κομματάκι για αντιγραφή, δεδομένου πως η μελωδία του ‘I Don’t Know How To Love Him’ είναι “βαθιά επηρεασμένη” από το Kοντσέρτο Για Βιολί Σε Μι Ελάσσονα του Mendelssohn