Οκτώ Αποσπάσματα Από Το Jesus Christ Superstar, #4…

Οκτώ Αποσπάσματα Από Το Jesus Christ Superstar, #4…

Judas Iscariot – ‘Too Much Heaven On Their Minds’

1970.

Οι Andrew Lloyd Webber και Tim Rice συνθέτουν και καταφέρνουν να κυκλοφορήσουν την πρώτη rock opera (και μοναδική, κατά τη γνώμη μου, μιας και οι επόμενες είτε δεν ήταν αρκετά rock, είτε δεν ήταν αρκετά “όπερες”…), Jesus Christ Superstar.

Άλλο ένα αγαπημένο τραγούδι από το Jesus Christ Superstar είναι η “άρια” του Ιούδα ‘Too Much Heaven On Their Minds’.

Ο Ιούδας αγανακτισμένος προειδοποιεί τον Ιησού ότι έχει αρχίσει να “δίνει στόχο”, έτσι όπως είναι περιστοιχισμένος από τυφλωμένους κουφιοκέφαλους που τον ζητωκραυγάζουν χωρίς καλά-καλά να ξέρουν τι πρεσβεύει. Ανησυχεί που ακούει τον Ιησού να λέει όλο και πιο συχνά ότι είναι “ο γιος του Θεού”, και τον προειδοποιεί ότι αν αρχίσει να πιστεύει και ο ίδιος όλες αυτές τις υπερβολές που λέγονται γι αυτόν, προβλέπει ότι και ο Ιησούς, και ο Ιούδας, και οι υπόλοιποι μαθητές του θα βρουν άσχημο τέλος.. 

Ο ρόλος του Ιούδα στο αυθεντικό Jesus Christ Superstar ερμηνεύεται από τον Βρετανό ηθοποιό και τραγουδιστή Murray Head, με τον οποίον ο Tim Rice συνεργάστηκε ξανά πολλά χρόνια αργότερα, στο musical ‘Chess‘, δίνοντας του να τραγουδήσει την επιτυχία ‘One Night In Bangkok‘, που έφτασε μέχρι το #3 στα pop singles charts των ΗΠΑ.

Στο κινηματογραφικό Jesus Christ Superstar τον ρόλο του Ιούδα ερμηνεύει ο εντυπωσιακός Carl Anderson, που αρκετοί προτιμούν από τον Murray Head στον ρόλο αυτόν.

Εγώ εκφραστικά προτιμώ την μελαγχολική εσωτερικότητα του Murray Head από την ορμητική οργή (αν και με ανώτερη φωνητική δεξιοτεχνία) του Carl Anderson.

Αν και, τώρα που το σκέφτομαι, αν υπήρχε Ιούδας ως ιστορικό πρόσωπο, σε ποιον από τους δύο χαρακτήρες θα έμοιαζε, για να φτάσει στο σημείο να προδώσει τον αγαπημένο του δάσκαλο, να το μετανιώσει αμέσως μετά και να αυτοκτονήσει από τύψεις;