Οκτώ Αποσπάσματα Από Το Jesus Christ Superstar, #6…

Οκτώ Αποσπάσματα Από Το Jesus Christ Superstar, #6…

Jesus – ‘I Only Want To Say (Gethsemane)’

1970.

Οι Andrew Lloyd Webber και Tim Rice συνθέτουν και καταφέρνουν να κυκλοφορήσουν την πρώτη rock opera (και μοναδική, κατά τη γνώμη μου, μιας και οι επόμενες είτε δεν ήταν αρκετά rock, είτε δεν ήταν αρκετά “όπερες”…), Jesus Christ Superstar.

Η Γεθσημανή (επαναλαμβάνω: Γε-θ-σ-ημανή…) είναι ένας κήπος στους πρόποδες του Όρους των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ, όπου κατά τις Γραφές ο Ιησούς με τους μαθητές του προσευχήθηκαν το βράδυ της σύλληψης του.

Πριν την σύλληψη του, και ενώ οι μαθητές του κοιμούνταν, ο Ιησούς προσεύχεται στον πατέρα του και απορεί αν είναι δυνατόν να πετύχουν τον σκοπό τους χωρίς να χρειαστεί να βασανιστεί και να πεθάνει στο σταυρό, και τον παρακαλεί να πάρει μακριά από αυτόν το πικρό ποτήρι της σταύρωσης. Αναλογίζεται όμως τις συνέπειες και καταλήγει με την παραδοχή της αναγκαιότητας της θυσίας που του ζητάει ο πατέρας του και καταλήγει στο γεννηθήτω το θέλημα σου.

Η Προσευχή του Όρους των Ελαιών στο αυθεντικό Jesus Christ Superstar του 1970, με τον Ian Gillan (αυθεντικό τραγουδιστή των Deep Purple) στον ρόλο του Ιησού, είναι για μένα το συγκλονιστικότερο απόσπασμα της ροκ όπερας αυτής, και μακράν η καλύτερη εκτέλεση

Από τον Ian Gillan σε εξαιρετικά κέφια και στα ντουζένια του, φωνητικά.

Και η αλήθεια είναι πως ο υπερμετρος ναρκισισμός του (αλλά ας μην ξεχνάμε πως όταν ηχογραφούσε το JCS ο Gillan ήταν rock superstar!) είναι κάπως ενοχλητικός ως εικόνα, στο σπάνιο αυτό οπτικό ντοκουμέντο αλλά η εκτέλεση που κάνει στη “Γεθσημανή” ερμηνευτικά είναι απλά συγ-κλο-νι-στι-κή!

Ο Ian Gillan είναι ένας Χριστός όπως οφείλει να είναι ένας Χριστός σε μια ROCK Opera!

Τα νιαουρίσματα του Ted Neely πάντα μου τη σπάγανε.

There, I’ve said it!
❤️


ΥΓ:

Να το ξαναπώ άλλη μια φορά: Γε-Θ-Σ-ημανή !

Μάθε να το λες σωστά, επιτέλους, κουκλίτσα μου!