Οκτώ Αποσπάσματα Από Το Jesus Christ Superstar, #7…

Οκτώ Αποσπάσματα Από Το Jesus Christ Superstar, #7…

Pontius Pilate – ‘Pilate’s Dream’

1970.

Οι Andrew Lloyd Webber και Tim Rice συνθέτουν και καταφέρνουν να κυκλοφορήσουν την πρώτη rock opera (και μοναδική, κατά τη γνώμη μου, μιας και οι επόμενες είτε δεν ήταν αρκετά rock, είτε δεν ήταν αρκετά “όπερες”…), Jesus Christ Superstar.

Ο Πόντιος Πιλάτος ξυπνά στη μέση της νύκτας από ένα φρικτό όνειρο: είχε συναντήσει έναν Ιουδαίο με βλέμμα που σε μαγνήτιζε, ένα βλέμμα κυνηγού και κυνηγημένου. Τον ρώτησε πώς έφτασαν τα πράγματα ως εκεί, μα αυτός αρνήθηκε πεισματικά να του απαντήσει. Και ξαφνικά, η αίθουσα γέμισε από αγριεμένο πλήθος που απαιτούσε από τον Πιλάτο να διατάξει τη θανάτωση του ανθρώπου αυτού. Μόλις το πλήθος πέτυχε το σκοπό του, εξαφανίστηκε αφήνοντας τον Πιλάτο μόνο του, να εισπράξει μόνος αυτός την κατακραυγή του κόσμου.

Ο ηθοποιός και τραγουδιστής Barry Dennen (που παρά την άψογη βρετανική του προφορά είναι Αμερικανός από το Chicago) ερμηνεύει τόσο στην αυθεντική εκδοχή του Jesus Christ Superstar όσο και στην κινηματογραφική εκδοχή του τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Για την ακρίβεια, ήταν ο Barry Dennen που πρότεινε στον σκηνοθέτη Norman Jewison να γυρίσει την κινηματογραφική εκδοχή του Jesus Christ Superstar! Έτσι και έγινε, και ο Dennen έγινε ο μοναδικός ερμηνευτής (μαζί με την Yvonne Elliman) που παίζει τόσο στην αυθεντική εκδοχή του JCS, του 1970, αλλά και στην διάσημη κινηματογραφική εκδοχή του, του 1973.

O Dennen, παρόλο που δεν είναι ένας από τους πασίγνωστους χολυγουντιανούς superstars, σίγουρα δεν είναι κάποιος τυχαίος ηθοποιός! Το 1968, πριν το JCS, ερμήνευσε με τρομερή επιτυχία τον ρόλο του κονφερανσιέ στην θεατρική εκδοχή ‘Cabaret’ (πριν γυριστεί η ταινία), και υπήρξε σύντροφος της Barbra Streisand, την οποίαν καθοδήγησε στα πρώτα της βήματα ως τραγουδίστρια και την βοήθησε να διαμορφώσει το performance της ως τραγουδίστρια σε nightclubs.

Στη συνέχεια, μετά από 3 χρόνια συμβίωσης με την Barbra Streisand ανακάλυψε ότι είναι gay. Θα μου πεις, δεν ακούγεται και τόσο παράλογο όλο αυτό….

Όπως και να’χει, η εκτέλεση του ‘Όνειρου του Πιλάτου‘ στην αυθεντική εκδοχή του JCS από τον πολυταλαντο Barry Dennen είναι μακράν ανώτερη από όλες όσες επακολούθησαν, και προσωπικά αποτελεί ένα από τα δύο πιο αγαπημένα μου αποσπάσματα του Jesus Christ Superstar, μαζί με την άρια του Ιησού ‘I Only Want To Say (Gethsemane).