Τραγούδια Χωρίς Λόγια… #10

Τραγούδια Χωρίς Λόγια… #10


Dave Brubeck – ‘Take Five’…


Από το album ‘Time Out’ του 1959.

 

Ο jazz πιανίστας και συνθέτης Dave Brubeck εμπνεύσθηκε την ιδέα για το album ‘Time Out‘, όταν σε ένα ταξίδι στην Τουρκία άκουσε μια μπάντα μουσικών του δρόμου να παίζει ένα τραγούδι σε μέτρο 9/8 και εντυπωσιάστηκε από το “αντισυμβατικό” αυτό μέτρο.

Αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα album όπου όλα τα τραγούδια θα ήταν γραμμένα σε “ασυνηθιστα” μέτρα, μέτρα δηλαδή, που να παρεκκλίνουν από το καθιερωμένο στην δυτική μουσική μέτρο των 4/4.

Το ‘Take Five‘, σύνθεση του συνεργάτη του Brubeck, Paul Desmond, (που είναι ο σαξοφωνίστας που παίζει στο τραγούδι…) είναι γραμμένο σε μέτρο 5/4 (εξ ου και το όνομα του κομματιού), και κυκλοφόρησε σε single το 1959.

Το ‘Take Five’ όμως, χρειάστηκε 2 χρόνια για να κάνει τελικά επιτυχία, και έφτασε μέχρι το #25 των Billboard charts το 1961.

Ο λόγος της αποτυχίας του ‘Take Five’ την πρώτη χρονιά της κυκλοφορίας του είχε μάλλον να κάνει με το γεγονός πως ήταν το πρώτο single που κυκλοφόρησε σε μορφή βινυλίου 33 1/3 στροφών, μια προσπάθεια που έκανε η δισκογραφική εταιρεία Columbia το 1959 για να καθιερώσει τα βινύλια που είχαν την μορφή που αργότερα έγινε γνωστή ως ‘maxi-single‘, αλλά δεν γνώρισε την αποδοχή του κοινού, τότε. Ο λόγος που επέλεξε αυτό το format η Columbia ήταν πως το ‘Take Five’ είχε διάρκεια που ξεπερνούσε τα 5 λεπτά, κι έτσι δεν χωρούσε σε ένα συνηθισμένο single 45 στροφών.

Τα βινύλια 33 1/3 στροφών θα γνώριζαν τελικά επιτυχία 20 χρόνια αργότερα, με την επικράτηση της μουσικής disco!

Τελικά, η Columbia κυκλοφόρησε το ‘Take Five’ σε μορφή συντομευμένη (περικόπτοντας αρκετά το drum solo που βρίσκεται στη μέση του τραγουδιού…) ώστε να χωρέσει σε “κανονικό” single 45 στροφών, και το ‘Take Five’ κατάφερε να φτάσει ως το #25 του pop singles chart των ΗΠΑ, όπως προανέφερα. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως το ‘Take Five‘ είναι το πρώτο -και το μοναδικό μέχρι και σήμερα- jazz single που ξεπέρασε σε πωλήσεις το 1.000.000 αντίτυπα στις ΗΠΑ, πράγμα που το καθιστά το πιο επιτυχημένο εμπορικά jazz single στην ιστορία της δισκογραφίας!

Σε αντίθεση με το single ‘Take Five’, το album ‘Time Out‘, με τα τραγούδια που ήταν γραμμένα σε “παράξενα” μέτρα, γνώρισε τεράστια επιτυχία αμέσως με την κυκλοφορία του!

Έφτασε μέχρι το #2 των albums charts, και έγινε (όπως και το single ‘Take Five’) το πρώτο jazz album στην ιστορία που ξεπέρασε το 1.000.000 σε πωλήσεις στις ΗΠΑ, καθώς επίσης και το πρώτο jazz album στην ιστορία της δισκογραφίας που έγινε πλατινένιο.

Καλημέρα στους φίλους του Breakfast Club! 🙂

Περνάω φάση που δεν θέλω να μιλάω πολύ.
Γι αυτό είπα να σου παρουσιάσω 20 τραγούδια χωρίς λόγια, κάποια πολύ αγαπημένα μου, κάποια πολύ γνωστά, και κάποια άλλα που απλά ξεπήδησαν στο μυαλό μου, μόλις κάθησα να φτιάξω μια λίστα με 20 τραγούδια χωρίς λόγια…

 

There are 7 comments for this article

Leave a Reply