Τραγούδια Χωρίς Λόγια… #12

Τραγούδια Χωρίς Λόγια… #12


Glenn Miller – ‘Moonlight Serenade’…


(Δίσκος 78 στροφών, του 1939)

Το υπέροχο ‘Moonlight Serenade‘ γράφτηκε σαν ορχηστρικό κομμάτι, και μάλιστα τμηματικά! Ο Glenn Miller ξεκίνησε να το γράφει το 1935, πειραματίστηκε με διάφορους στίχους και διάφορους τίτλους, ώσπου το 1938 το τραγούδι είχε πάρει την τελική μορφή του σαν μελωδία και ο Glenn Miller το συμπεριέλαβε στα τραγούδια που έπαιζε live με την μπάντα του… χωρίς στίχους, και χωρίς τίτλο!

Τελικά, ονειρική αυτή swing μπαλάντα με το χαρακτηριστικό “ήχο” του Glenn Miller (ένα section από σαξόφωνα, του οποίου ηγείται ένα κλαρινέτο) κυκλοφόρησε σαν instrumental κομμάτι με τον τίτλο ‘Moonlight Serenade’ τον Απρίλιο του 1939.

To ‘Moonlight Serenade’ σημείωσε αμέσως μεγάλη επιτυχία: έφτασε ως το #3 του Billboard chart και παρέμεινε εκεί για 15 εβδομάδες! Βέβαια, μην ξεχνάς ότι μιλάμε για το 1939, και ότι τα charts του Billboard δεν είχαν καμμία σχέση με τα σημερινά: Το top-40 καταρτίζονταν όχι από πωλήσεις δίσκων και ραδιοφωνικές μεταδόσεις των τραγουδιών, αλλά με βάση το πόσες παρτιτούρες με την μουσική του τραγουδιού πουλιώνταν στα βιβλιοπωλεία!

Η τεράστια επιτυχία του ‘Moonlight Serenade’ οδήγησε στο να προστεθούν τελικά και στίχοι από τον Mitchell Parish, και το τραγούδι διασκευάστηκε κυριολεκτικά χιλιάδες φορές από εκατοντάδες τραγουδιστές (από τον Frank Sinatra μέχρι την Thelma Houston, κι από την Carly Simon μέχρι τους Chicago).

Το ‘Moonlight Serenade’ ήταν τόσο αγαπητό που ο Αμερικανικός Στρατός αποφάσισε να το κυκλοφορήσει σε ‘V Disc‘, ένα είδος δίσκου που παραγόταν μόνο για τις ανάγκες του Αμερικανικού στρατού κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και που μοιραζόταν στα στρατεύματα που πολεμούσαν κατά των ναζί, από τα απομακρυσμένα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, μέχρι την καυτή έρημο της Βόρειας Αφρικής και τις παγωμένες πεδιάδες της Δυτικής Ευρώπης.

Η απήχηση του ‘Moonlight Serenade’ ανάμεσα στα στρατεύματα ήταν τόσο μεγάλη, που το 1944 το κομμάτι άρχισε να παίζεται και από τους Γερμανικούς προπαγανδιστικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς των ναζί, κατά τη διάρκεια του καθημερινού ωριαίου προγράμματος ‘The Wehrmacht Hour‘!

Και οι φαντάροι όλων των αντιμαχόμενων πλευρών κάθε βράδυ ατένιζαν τον έναστρο ουρανό υπό τους ήχους του Glenn Miller..

Καλημέρα στους φίλους του Breakfast Club! 🙂

Περνάω φάση που δεν θέλω να μιλάω πολύ.
Γι αυτό είπα να σου παρουσιάσω 20 τραγούδια χωρίς λόγια, κάποια πολύ αγαπημένα μου, κάποια πολύ γνωστά, και κάποια άλλα που απλά ξεπήδησαν στο μυαλό μου, μόλις κάθησα να φτιάξω μια λίστα με 20 τραγούδια χωρίς λόγια…

There are 4 comments for this article
 1. Nandia Tsakali at 9:37 am

  Και οι φαντάροι όλων των αντιμαχόμενων πλευρών κάθε βράδυ ατένιζαν τον έναστρο ουρανό υπό τους ήχους του Glenn Miller..

  <###############################################################################

  καλημερα Σωκρατη μου..

  • Socrates Soumelas at 6:43 pm

   …με τρανζιστοράκια που πιάνανε υπερβραχέα, Νάντια μου…
   <###################################################################

Leave a Reply