Τραγούδια Χωρίς Λόγια… #17

Τραγούδια Χωρίς Λόγια… #17


Maurice Jarre – ‘Lara’s Theme (from Dr. Zhivago)’…


(1965)

Η ταινία του David Lean, ‘Dr. Zhivago‘, παραμένει μέχρι σήμερα η 8η πιο δημοφιλής ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου! Επιπλέον, προτάθηκε για 10 Βραβεία Όσκαρ, από τα οποία κέρδισε τελικά τα 5!

Την εποχή εκείνη, συνηθιζόταν να χρησιμοποιείται μια χαρακτηριστική μελωδία κάθε φορά που εμφανιζόταν στην οθόνη κάποιο από τα σημαντικά πρόσωπα της ταινίας. Η μελωδία αυτή ονομάζεται leitmotif, και είναι ένα σύντομο μουσικό θέμα που, μιας και συνοδεύει τις εμφανίσεις επί της οθόνης κάποιου από τους βασικούς ήρωες, επαναλαμβάνεται συχνά μέσα στην ταινία.

Ο David Lean, λοιπόν, χρειαζόταν ένα leitmotif για την Lara, που είναι η κοπέλα με την οποίαν είναι ερωτευμένος ο Dr. Zhivago. Είχε αποφασίσει αρχικά να χρησιμοποιήσει μια παραδοσιακή Ρωσική μελωδία, αλλά διάφοροι περίπλοκοι λόγοι πνευματικών δικαιωμάτων τελικά δεν του επέτρεψαν να την χρησιμοποιήσει. Έτσι, ο David Lean ανέθεσε στον εξαιρετικό Γάλλο συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής, Maurice Jarre (τιμημένο με 3 Βραβεία Όσκαρ, και πατέρα του επίσης πολύ επιτυχημένου Γάλλου συνθέτη, Jean Michel Jarre…), που έγραψε την μουσική για την υπόλοιπη ταινία, να συνθέσει ο ίδιος ένα leitmotif που να συνοδεύει τις εμφανίσεις της Lara.

O Jarre έγραψε πολλά και διαφορετικά μουσικά θεματα ως leitmotif για την Lara, αλλά κανένα δεν εντυπωσίασε τον Lean. Τότε, πρότεινε στον Jarre να απομονωθεί με την κοπέλα του σε κάποιο ορεινό μέρος για μερικές ημέρες, και να επιστρέψει με ένα “δυνατό ερωτικό μουσικό θέμα”. Έτσι και έγινε! To μουσικό θέμα με το οποίο επέστρεψε ο Jarre ήταν αυτό ακριβώς που έψαχνε ο Lean!

Τα προβλήματα του ‘Lara’s Theme‘ όμως, δεν σταματούν εδώ… Κι αυτό, γιατί ο Lean ήταν τόσο ενθουσιασμένος από την μελωδία που του έφτιαξε ο Jarre για την Lara, που άρχισε να κόβει διάφορες άλλες μελωδίες που ο Jarre είχε γράψει για άλλες σκηνές τις ταινίας, και να τις αντικαθιστά με το ‘Lara’s Theme’!

Το γεγονός αυτό εξόργισε τον Jarre, που έβλεπε την τεράστια δουλειά που είχε κάνει για να επενδύσει μουσικά την 3ωρη επική ταινία του Lean να “κόβεται” στο μοντάζ, και να αντικαθίσταται από υπερβολικά πολλές (κατά την άποψη του) επαναλήψεις του ίδιου μουσικού θέματος! Οι έντονοι καυγάδες μεταξύ του Lean και του Jarre σχετικά με το θέμα αυτό έληξαν τελικά με νικητή τον σκηνοθέτη. Το ‘Lara’s Theme’ τελικά ακούγεται πολλές φορές σε όλη την ταινία. Τόσο πολύ, που στο soundtrack του ‘Dr. Zhivago’ δεν υπήρχε κομμάτι με τον τίτλο “Lara’s Theme”, μιας και η μελωδία του ‘Lara’s Theme’ έχει ενσωματωθεί σε πάρα πολλά άλλα μουσικά θέματα της ταινίας!

Το κινηματογραφικό κοινό, όπως φάνηκε, δεν μοιράστηκε τις ενστάσεις του Jarre! Όχι μόνο λάτρεψαν την ταινία ‘Dr. Zhivago’, αλλά έβγαιναν από τους κινηματογράφους μουρμουρίζοντας το περίφημο ‘Lara’s Theme’ του Jarre!

Και θα νόμιζε κανείς πως κάπου εκεί “ζήσανε αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα“, αλλά οι περιπέτειες του στοιχειωμένου και πολυαγαπημένου ‘Lara’s Theme’ δεν είχαν τελειώσει ακόμα!

Σχεδόν αμέσως μετά την πρεμιέρα η διάσημη star της εποχής, Connie Francis, πολιόρκησε τον Maurice Jarre, ζητώντας του να εξελίξει την μελωδία σε τραγούδι “κανονικής διάρκειας” 3 λεπτών, και φυσικά να προσθέσει και στίχους για να μπορέσει να το κυκλοφορήσει σε single. Ο Jarre φυσικά δέχθηκε, μιας και η Connie Francis όχι μόνο διέθετε εξαιρετική φωνή, αλλά ήταν και μια από τις πιο επιτυχημένες τραγουδίστριες της εποχής. Έφτιαξε λοιπόν μια τρίλεπτη εκδοχή του ‘Lara’s Theme’, και ανέθεσε στον Paul Francis Webster να προσθέσει στίχους. Από την προσπάθεια αυτή προέκυψε το τραγούδι ‘Somewhere My Love‘.

O Jarre και ο Webster παρουσίασαν το τραγούδι ‘Somewhere My Love‘ στην Connie Francis, και… αυτή αρνήθηκε να το τραγουδήσει, απογοητευμένη από τους στίχους! Δήλωσε ότι τους βρήκε “πολύ γλυκανάλατους και σαχλούς” και απέσυρε το ενδιαφέρον της για το τραγούδι!

Η ζωή όμως έχει παράξενα γυρίσματα… Γιατί μια μόλις εβδομάδα μετά την απόρριψη του ‘Somewhere My Love’ από την Francis, ο Ray Conniff έπεσε στα πόδια του Jarre παρακαλώντας να πει αυτός το τραγούδι, και ο Jarre του έδωσε την άδεια. Στο μεταξύ, η Connie Francis άλλαξε γνώμη, και επαναπροσέγγισε τον Jarre για να πει το τραγούδι. Αυτός την πληροφόρησε ότι δυστυχώς ήταν πολύ αργά πια, μιας και το single ‘Somewhere My Love’ με τον Ray Conniff είχε ήδη κυκλοφορήσει την προηγούμενη εβδομάδα! Η Connie Francis έμεινε να παρακολουθεί αποσβολωμένη το τραγούδι που η ίδια απέρριψε να γίνεται μεγάλη επιτυχία από τον Ray Conniff, και μάλιστα μέσα σε λίγες εβδομάδες να φτάνει ως το #9 του pop singles chart των ΗΠΑ!

Μετανιωμένη πικρά, η Connie Francis αποφάσισε να διασκευάσει το ‘Somewhere My Love’ και αυτή, και ας ερχόταν πια “δεύτερη και καταϊδρωμένη”… Κυκλοφόρησε λοιπόν κι αυτή μια δική της εκτέλεση του ‘Somewhere My Love’.

Για τις ΗΠΑ ήταν πια πολύ αργά! Ο κόσμος είχε συνδυάσει το τραγούδι με τον Ray Conniff και η εκδοχή της Francis δεν κατάφερε καν να μπει στο top-100! Όμως, η τύχη στάθηκε ευνοϊκή στην Francis και αποφάσισε να της συγχωρήσει την αρχική της απερισκεψία… Η εκτέλεση της στο ‘Somewhere My Love’ έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη, και μάλιστα της χάρισε και το τελευταίο της #1 hit single στην Ιταλία, όπου το κυκλοφόρησε τραγουδώντας το στα Ιταλικά!

Τελικά, ο Maurice Jarre τιμήθηκε με το Βραβείο Όσκαρ για την μουσική της ταινίας Dr. Zhivago, το ‘Somewhere My Love’ διασκευάστηκε στη συνέχεια από δεκάδες άλλους καλλιτέχνες, και πιστεύω ότι πολύ σπάνια στην ιστορία της δισκογραφίας μια τόσο μικρή μελωδία προκάλεσε τόσο έντονες ίντριγκες και χάρισε τόσο μεγάλη επιτυχία σε τόσους πολλούς καλλιτέχνες!

Καλημέρα στους φίλους του Breakfast Club! 🙂

Περνάω φάση που δεν θέλω να μιλάω πολύ.
Γι αυτό είπα να σου παρουσιάσω 20 τραγούδια χωρίς λόγια, κάποια πολύ αγαπημένα μου, κάποια πολύ γνωστά, και κάποια άλλα που απλά ξεπήδησαν στο μυαλό μου, μόλις κάθησα να φτιάξω μια λίστα με 20 τραγούδια χωρίς λόγια…

There is 1 comment for this article
  1. Nandia Tsakali at 11:12 am

    soft as the kiss of snow? ωστε ειναι γλυκαναλατος αυτος ο στιχος? τι? ειναι και σαχλος? θα γελουσα μεχρι δακρυων αν δεν λυπομουνα κι αυτην την καημενη και την αλλη την καημενη και την παραλλη και ολες τις; καημενες του κοσμου που βρισκουν σαχλο αυτον τον στιγο αυτο το τραγουδι και ολα τα τραγουδια του συμπαντος που μιλανε για τον ερωτα…τι να πω…ταχειαν την αναρρωσιν ευχομαι χαχαχαχαχαχα. κατα τα αλλα καλημερα <######################################

Leave a Reply