Τραγούδια Χωρίς Λόγια… #2

Τραγούδια Χωρίς Λόγια… #2

Περνάω φάση που δεν θέλω να μιλάω πολύ.
Γι αυτό είπα να σου παρουσιάσω 20 τραγούδια χωρίς λόγια, κάποια πολύ αγαπημένα μου, κάποια πολύ γνωστά, και κάποια άλλα που απλά ξεπήδησαν στο μυαλό μου, μόλις κάθησα να φτιάξω μια λίστα με 20 τραγούδια χωρίς λόγια…


Pink Floyd – ‘Careful With That Axe, Eugene’


To ‘Careful With That Axe Eugene‘ δεν αποτέλεσε ποτέ album track στην studio εκδοχή του.

Ήταν B-side του single ‘Point Me At The Sky‘, του 1968, και μετά συμπεριλήφθηκε στη συλλογή ‘Relics‘, του 1971.
Ονομαστό όμως, το ‘Careful With That Axe Eugene’ έγινε χάρη στις 2 live εκτελέσεις του, που η πρώτη συμπεριλήφθηκε στο album ‘Ummagumma‘ του 1969, και η δεύτερη στο videoLive at Pompeii‘ του 1973.

Ενδιαφέρον είναι ότι το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στην ταινία του Michelangelo Antonioni ‘Zabriskie Point’, με διαφορετικό τίτλο: ‘Come In, Number 51, Your Time Is Up’.

O Antonioni ζήτησε από τους Pink Floyd να γράψουν την μουσική για την ταινία Zabriskie Point, και το group κλείστηκε στο studio γράφοντας αρκετά κομμάτια για την ταινία. Ο Antonioni τελικά τα απέρριψε όλα, κρατώντας μόνο το ‘Careful With That Axe Eugene’, με το οποίο επένδυσε την επική τελευταία σκηνή της ταινίας του, μια σκηνή must-see: ένα βουβό πεντάλεπτο, στο οποίο συμβολικά ανατινάζει σε slow motion την κοινωνία του καταναλωτισμού.

Ο Roger Waters κάποια στιγμή σχολίασε φιλοσοφημένα: “Νομίζω πως τελικά το μόνο που ήθελε για την ταινία του ήταν να του δώσουμε το ‘Careful With That Axe, Eugene’, αλλά ντράπηκε να μας το πει ευθέως...”

Ένα από τα κομμάτια που απέρριψε ο Antonioni απέκτησε στίχους μερικά χρόνια αργότερα, και συμπεριλήφθηκε στο ‘Dark Side Of The Moon’… Ήταν το ‘Us And Them‘.

Το τραγούδι εξελίσσεται βαριά, νωχελικά, θα το πω: “μαστούρικα”, με το χαρακτηριστικό γουργουριστό hammond solo του Rick Wright, από αυτά που συνήθιζε να κάνει στα τέλη της δεκαετίας του 60. “Φρυγικού μέλους”, με πληροφορεί ο μουσικολόγος φίλος. Κάπου στα μισά, αρχίζουν ψίθυροι, άναρθρες λέξεις, που καταλήγουν στην ψιθυριστή φράση “Careful with that axe, Eugene…” που ακολουθείται από ένα σπαραχτικό ουρλιαχτό, και το ξέσπασμα ενός κιθαριστικού solo από τον David Gilmour που καταλήγει σε ένα διονυσιακό παραλήρημα.

Η εκδοχή που σου παραθέτω είναι από το Zabriskie Point, κι αυτό γιατί πραγματικά πιστεύω ότι ο συνδυασμός της μουσικής με την ταινία είναι στ’ αλήθεια εκπληκτικός. Από το τραγούδι όμως λείπει η φράση ‘Careful With That Axe, Eugene’, που παραλείφθηκε σκόπιμα από τους Pink Floyd στην εκδοχή αυτή. Επίσης, μην νομίσεις ότι το βίντεο κόβεται απότομα, (σχεδόν) έτσι τελειώνει η ταινία…

Το τραγούδι κόβεται μαχαίρι, η κοπέλα χαμογελάει, γυρίζει την πλάτη της και μπαίνει στο αυτοκίνητο. Για δύο δευτερόλεπτα ακούγεται κάποιο άλλο τραγούδι, μη αναγνωρίσιμο, σαν από το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου. Η οθόνη μαυρίζει. THE END.

Και πού είσαι… Απόλαυσε το με ακουστικά, και την οθόνη σε full screen!

Και μετά αναζήτησε την εκτέλεση του album ‘Ummagumma’.

Καλημέρα στους φίλους του Breakfast Club! 🙂

 

There are 2 comments for this article
  1. Νandia Tsakali at 11:09 am

    ακουστικα φουλ σκρην καθολου λογια <######## και καλημερα Σωκρατη μου!!!!

Leave a Reply