Τραγούδια Χωρίς Λόγια… #5

Τραγούδια Χωρίς Λόγια… #5


801 – ‘East Of Asteroid’…


Ήταν 1976, το punk rock είχε αρχίσει να φουντώνει για τα καλά, και η progressive και η glam rock είχαν αρχίσει να πέφτουν σε δυσμένεια ανάμεσα από τους θεωρητικούς της μουσικής που στο πρόσωπο της punk έβλεπαν μια μουσική κοινωνική επανάσταση που θα σάρωνε τα πάντα στο πέρασμα της.

Οι Roxy Music βρίσκονταν προσωρινά υπό διάλυση. Και δυο μέλη τους, ο “μάγος των πλήκτρων” Brian Eno και ο κιθαρίστας Phil Manzanera, αποφάσισαν να φτιάξουν ένα πρόσκαιρο group με μέλη διαφόρων progressive και jazz rock groups της εποχής (Quiet Sun, Curved Air), δηλαδή τους: Bill MacCormick (μπάσο), Simon Phillips (drums), Francis Monkman (Fender Rhodes piano & clavinet) και Lloyd Watson (slide guitar). Το ονόμασαν ‘The 801‘, από τους στίχους του τραγουδιού ‘The True Wheel’ του Brian Eno: “We are the 801, we are the central shaft…

Κάπου στην πορεία, το άρθρο “the” χάθηκε από το όνομα του group, και έμεινε μόνο ο αριθμός.

Οι φίλοι μουσικοί κλείστηκαν σε ένα studio και έκαναν πρόβες για 3 μόνο εβδομάδες, πάνω σε κομμάτια των Eno, Manzanera και Quiet Sun. Αμέσως μετά έδωσαν μόλις 3 συναυλίες στη Βρετανία: μια στο Norfolk, μία στο Reading Festival, και μία στο Queen Elizabeth Hall του Λονδίνου, στις 3 Σεπτεμβρίου του 1976, η οποία και ηχογραφήθηκε ζωντανά.

Αμέσως μετά την τρίτη συναυλία, οι 801 διέλυσαν. (*Αργότερα επανασυστάθηκαν υπό τον Manzanera αλλά με εντελώς άλλη σύνθεση, και κυκλοφόρησαν ένα ακόμη album, αλλά αυτό είναι διαφορετική ιστορία, μιας και στην ουσία πρόκειται για άλλο group…)

Τον Νοέμβριο του 1976 όμως κυκλοφόρησε το album ‘801 Live’, που αποτέλεσε δισκογραφικό ορόσημο, μιας και ήταν το πρώτο live album που ηχογραφήθηκε με την τεχνική της απευθείας ηχογράφησης των οργάνων και των μικροφώνων “από την πηγή τους”… Μέχρι τότε, βλέπεις, τα live albums ηχογραφούνταν με μικρόφωνα, που τοποθετούνταν μπροστά στους ενισχυτές και τα ηχεία της σκηνής και “συλλάμβαναν” την μουσική από την αίθουσα της συναυλίας! Όμως, οι 801 έκαναν την ηχογράφηση χρησιμοποιώντας φορητό πολυκάναλο στούντιο και στέλνοντας τον ήχο κάθε οργάνου απευθείας σε ξεχωριστό κανάλι από την κονσόλα του ήχου, κάτι που για την εποχή ήταν πρωτάκουστο αλλά για τις επόμενες δεκαετίες έγινε πια καθιερωμένη πρακτική.

Αποτέλεσμα αυτού του τρόπου της ηχογράφησης ήταν το album ‘801 Live’ να έχει εκπληκτική ποιότητα ήχου. Βέβαια, το μουσικό του περιεχόμενο ήταν πάρα πολύ “δύσκολο”, μιας και δεν ήταν pop τραγούδια (με εξαίρεση τις διασκευές στα ‘Tomorrow Never Knows’ των Beatles και ‘You Really Got Me’ των Kinks). Έτσι, το ‘801 Live’ δεν γνώρισε εμπορική επιτυχία, ούτε και αναμενόταν κάτι τέτοιο άλλωστε.

Όμως, για κάποιον περίεργο λόγο, το ‘801 Live‘ (που φυσικά πήρε εξαιρετικές κριτικές από τον Μουσικό Τύπο της εποχής) γνώρισε τεράστια επιτυχία στην Αυστραλία, χάρη σε κάποιον ραδιοφωνικό σταθμό που “ερωτεύτηκε” το album και το έπαιζε ολόκληρο, διαρκώς. Ήταν τόσο μεγάλη η απήχηση του ‘801 Live’ στην Αυστραλία που κατέληξε να είναι το πιο επιτυχημένο εμπορικά album εισαγωγής στην Αυστραλία για το 1976, γεγονός που ανάγκασε την δισκογραφική τους εταιρεία να αρχίσει να το παράγει στην Αυστραλία, λόγω αυξημένης ζήτησης!

Από το πραγματικά εξαιρετικό album αυτό (την ύπαρξη του οποίου πληροφορήθηκα όταν ήμουν μαθητής στο γυμνάσιο, ακόμα, χάρη στο φίλο μου το Βασίλη που αγόραζε κάθε μήνα το περιοδικό “ΗΧΟΣ” για να διαβάζει με θρησκευτική ευλάβεια την δισκοκριτική του Αργύρη Ζήλου, οι προτάσεις του οποίου για “το album του μήνα” ήταν για εμάς τότε “ευαγγέλιο”…) διάλεξα το ‘East Of Asteroid‘, γιατί είναι μια πραγματικά αποστομωτική επίδειξη μουσικής δεξιοτεχνίας!

Άκου με τι αστραπιαία ταχύτηκα και με τι κρυστάλλινη καθαρότητα παίζουν μαζί ο κιθαρίστας, ο μπασίστας και ο ντράμερ, πώς αλλάζουν μουσικά μέτρα μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου, πώς συντονίζονται αψεγάδιαστα, αυθάδικα, αν θέλεις, μέσα στην επίγνωση του τεράστιου ταλέντου τους σε αυτή την πρωτοφανή παράσταση πέντε ιδιοφυών μουσικών που “κάνουν το κέφι τους”, προς τύχην των θεατών που βρέθηκαν εκείνο το βράδυ του 1976 στο Queen Elizabeth Hall!

Πόσο είχα ζηλέψει εκείνη την συναυλία! Πόσο θα ήθελα να είμαι κι εγώ εκεί…

Καλημέρα στους φίλους του Breakfast Club! 🙂

 

 

Περνάω φάση που δεν θέλω να μιλάω πολύ.
Γι αυτό είπα να σου παρουσιάσω 20 τραγούδια χωρίς λόγια, κάποια πολύ αγαπημένα μου, κάποια πολύ γνωστά, και κάποια άλλα που απλά ξεπήδησαν στο μυαλό μου, μόλις κάθησα να φτιάξω μια λίστα με 20 τραγούδια χωρίς λόγια…

 

There are 2 comments for this article

Leave a Reply