Τραγούδια Χωρίς Λόγια… #8

Τραγούδια Χωρίς Λόγια… #8

Herb Alpert – ‘Rise’…


Από το ομώνυμο αlbum, του 1979

Το ‘Rise‘ του Herb Alpert γράφτηκε αρχικά ως ξέφρενο disco instrumental, αλλά χάρη στην επιμονή του Steve Schaefer -που ήταν απλά ο session drummer του studio που κλήθηκε να παίξει στην τελική ηχογράφηση του τραγουδιού αμειβόμενος με την ώρα- οι συνθέτες, ο παραγωγός και ο Herb Alpert πείσθηκαν μετά από πολλές αντιρρήσεις να κατεβάσουν το ρυθμό του τραγουδιού στα 100bpm και να το ηχογραφήσουν τελικά στη μορφή που το ακούς.

Ο Steve Schaefer είχε δίκιο! Το ‘Rise‘, στη μορφή που ο ίδιος επέμενε να ηχογραφηθεί, έφτασε ως το #1 των singles charts των ΗΠΑ, χαρίζοντας έτσι στον Alpert το περίεργο ρεκόρ του να είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης στην ιστορία της δισκογραφίας που έχει κατακτήσει το #1 των charts των ΗΠΑ:

 • μια φορά με τραγούδι χωρίς στίχους (‘Rise‘, 1979)
 • και μια φορά με τραγούδι με στίχους (‘This Guy’s In Love With You‘, 1968, στο οποίο τραγουδούσε ο ίδιος)…

Το σαγηνευτικό, λικνιστικό, και γυαλιστερό ‘Rise’ τιμήθηκε επίσης με το βραβείο Grammy for Best Pop Instrumental Performance. Και πολύ δικαίως, αν θέλεις τη γνώμη μου!

Αξίζει να σημειώσω, τέλος, πως ο Herb Alpert είναι πολύ σημαντικός στην ιστορία της δισκογραφίας:

Σαν μουσικός έχει 5 #1 albums (και συνολικά 28 albums στο top-100) στο albums chart των ΗΠΑ, 9 Grammy Awards, 14 πλατινένια albums, και 15 χρυσά albums. Οι παγκόσμιες πωλήσεις του έχουν ξεπεράσει τα  72.000.000 αντίτυπα. Το σημαντικότερο όμως είναι πως ο Herb Alpert βοήθησε πάρα πολλούς ανερχόμενους μουσικούς, μιας και ήταν ιδρυτής και στέλεχος μιας πολύ σημαντικής δισκογραφικής εταιρείας:

Το όνομα του, ‘Alpert‘, είναι το “A” της περίφημης “A&M Records“, που αργότερα πουλήθηκε στον όμιλο Polygram – Universal!

Καλημέρα στους φίλους του Breakfast Club! 🙂

Περνάω φάση που δεν θέλω να μιλάω πολύ.
Γι αυτό είπα να σου παρουσιάσω 20 τραγούδια χωρίς λόγια, κάποια πολύ αγαπημένα μου, κάποια πολύ γνωστά, και κάποια άλλα που απλά ξεπήδησαν στο μυαλό μου, μόλις κάθησα να φτιάξω μια λίστα με 20 τραγούδια χωρίς λόγια…

There are 4 comments for this article
 1. Νandia Tsakali at 10:07 am

  τρεις ιστοριες τουλαχιατον χαχαχαχα καλημερα Σωκρατη μου!!!

  • Socrates Soumelas at 12:01 pm

   …και οι τρείς φανταστικές Νάντια μου!!!! Καλημέρα!
   🙂 <3

Leave a Reply